Press Release – Dutch

press • Published October, 2021

Costa Rica staat bovenaan de laatste Happy Planet Index 

Kleine natie verslaat westerse economieën op duurzaam welzijn; Europa stijgt op de ranglijst – Zwitserland het enige westerse land in de top 10

Londen, Verenigd Koninkrijk – De Happy Planet Index (HPI) gaat vandaag van start en rangschikt de naties van de wereld volgens hoe efficiënt ze zijn in het creëren van menselijk welzijn, met behulp van onze beperkte ecologische hulpbronnen. De HPI zet de oude wereldorde op zijn kop door te benadrukken dat rijke westerse naties inefficiënt zijn in het leveren van welzijn voor hun burgers. Het zijn de kleinere, voornamelijk Latijns-Amerikaanse landen die het het beste doen.

 • Costa Rica staat bovenaan de Happy Planet Index (zoals bij elke editie sinds 2009), maar de voorsprong wordt kleiner.

 • Zwitserland springt naar de 4e plaats en wordt daarmee het hoogst genoteerde Europese land op de index.

 • Het VK (14e) staat bovenaan in de G7. De VS (122e) is de laagst scorende G7-natie.

 • Andere West-Europese landen scoren vrij goed op de index: Nederland (#18), Duitsland (#29), Spanje (#30), Frankrijk (#31).

Nic Marks, maker van de HPI, zei:

“Het bevorderen van menselijk geluk hoeft niet op gespannen voet te staan met het creëren van een duurzame toekomst. De mantra van het HPI is dat ‘een goed leven de aarde niet hoeft te kosten’.”

Landen die hoog scoren op de Happy Planet Index laten zien dat het mogelijk is om lang en gelukkig te leven met een veel kleinere ecologische voetafdruk dan in de landen met de hoogste consumptie.

Top 10 landen volgens de Happy Planet Index Score: 
 1. Costa Rica
 2. Vanuatu 
 3. Colombia 
 4. Zwitserland 
 5. Ecuador 
 6. Panama 
 7. Jamaica 
 8. Guatemala 
 9. Honduras
 10. Uruguay 

De HPI meet “efficiëntie” en gebruikt drie indicatoren om landen te rangschikken:

Dit is de vijfde editie van de Happy Planet-index. Hij werd voor het eerst gelanceerd in 2006, met daaropvolgende edities in 2009, 2012 en 2016

De ranglijst van de Happy Planet Index belicht vele succesverhalen die aantonen dat het mogelijk is een goed leven te leiden zonder dat de aarde daarvoor moet inboeten – en het goede nieuws is dat we vooruitgang boeken in de richting van dit doel.

Er is vooruitgang op milieugebied, vooral in West-Europa – maar er moet meer gebeuren
 • De stijging van Zwitserland op de ranglijst is te danken aan een sterk dalende ecologische voetafdruk. Het is goed om weten dat de totale consumptie van het land niet zo snel daalt, maar door de snel groeiende bevolking daalt de ecologische voetafdruk per capita. 
 • De dalende ecologische voetafdruk van het VK is vooral te danken aan de overschakeling van steenkool op meer hernieuwbare energiebronnen.
Costa Rica: een efficiëntere economie dan de VS 

Costa Rica staat voor de vierde keer bovenaan de Happy Planet Index, met een hoge levensverwachting en een hoge levenstevredenheid voor zijn burgers tegen relatief lage milieukosten.

 • Costa Rica presteert beter dan de VS op elk van de gebieden levensverwachting, welzijn en milieuduurzaamheid. 
 • Het BBP per capita in Costa Rica is minder dan de helft van dat in de VS. Desondanks hebben Costa Ricanen een hoger welzijn en leven ze gemiddeld langer. 
 • Costa Rica’s ecologische voetafdruk per capita is slechts een derde van die van de VS. 
Trends in andere wereldregio’s 
 • Nieuw-Zeeland staat nu op de 11e plaats: het op een na hoogst scorende Westerse land. 
 • Latijns-Amerika domineert de Happy Planet Index (met 8 van de top 10 hoogst genoteerde landen). In verschillende landen in Zuid-Amerika, waaronder Brazilië, is echter sprake van een daling van het welzijn.
 • De HPI-scores van Subsahara-Afrika stijgen als gevolg van de snelle stijging van de levensverwachting. 

Ontdek alle gegevens en verhalen op onze nieuwe interactieve website. 

De officiële lancering van de Happy Planet Index website is op maandag 25 oktober om 00:01 BST – tot die tijd is de website exclusief onder embargo toegankelijk via de inloggegevens hierboven.

Opmerkingen voor de redactie

 1. De Happy Planet Index (HPI) is de belangrijkste maatstaf voor duurzaam welzijn in de wereld. Landen worden gerangschikt volgens de mate waarin ze met onze beperkte milieubronnen een lang en gelukkig leven leiden. De HPI is bedacht door Nic Marks. Zijn TED-talk over de HPI uit 2010 is meer dan 2,5 miljoen keer bekeken. 

Dit is de vijfde editie van de Happy Planet-index die voor het eerst gelanceerd werd in 2006, met daaropvolgende edities in 2009, 2012 en 2016

 1. De Wellbeing Economy Alliance (WEAll) is de leidende wereldwijde coalitie van organisaties, allianties, bewegingen en individuen die samenwerken om het economisch systeem te transformeren. Als u meer wilt weten, bezoek dan www.weall.org. 
 2. Interactieve website

Dit jaar heeft de Happy Planet Index een interactieve website, waar kijkers de gegevens kunnen verkennen, vergelijkingen kunnen maken tussen landen en regio’s, en trends in de tijd kunnen bekijken, van 2006 tot 2020. Er is ook een nieuwe ‘Personal Happy Planet Index’-test om mensen te helpen nadenken over hoe ze hun eigen “goede leven kunnen creëren dat de aarde niet tenkoste komt”.  

More stories from a Happy Planet

How sustainably happy are you?

We've built a personal Happy Planet Index test to help you reflect on how you can create your own "good life that doesn't cost the earth".

Take the test